Vintervila

Hur man sköter majsormar

Majsormen lever i östra USA, och den norra gränsen för dess utbredningsområde är så pass högt upp som New Jersey. Det här är alltså en orm som kan överleva vintrar om så behövs. Den är anpassad för att kunna vila sig igenom den kallaste delen av året och vakna igen när temperaturen går upp.

För att låta sin majsorm vintervila i fångenskap sänker man temperaturen till 9-12 grader och låter den ligga gömd i mörker i 2-3 månaders tid.

Att förbereda ormen för vintervilan

Ingen mat

Under vintervilan avstannar majsormens matsmältning, så det är viktigt att den inte har mat i sig när den går in i vilan. Om den somnar med mat i magen kan maten ruttna och göra ormen sjuk – till och med dödligt sjuk. Därför bör man alltid låta blir att mata sin orm i fyra veckor innan man börjar göra ”vinter” i terrariet.

Gradvis förändring

I naturen där majsormarna bor slår det inte över direkt från stabil sommarvärme till stabil vinterkyla utan naturen går igenom en period av höst, och detta bör man försöka efterlikna i terrariet också. Under cirka tre veckors tid minskar du gradvis temperaturen samtidigt som du gör dagarna (belysningen) kortare och kortare.

Ormarna flyttas så småningom över till ormanpassade plastlådor (glöm inte lufthålen!) och placeras i ett rum som är svalt nog, till exempel en källare eller garage som håller 9-12 grader C. Låt ormen få ett bottensubstrat, något att gömma sig i och en vattenskål.

När det är dags att vakna på våren gör man samma gradvisa övergång. Öka gradvis värme och ljus, flytta ormar från plastlådorna till terrariet, och fortsätt den gradvisa ökningen tills det blir ”sommar” i terrariet.

Man bör också vara gradvis vad gäller matningen. Ormens matsmältningssystem har varit på paus och behöver få starta igång igen varsamt. När den har kvicknat till igen efter dvalan, vänta minst fem dagar innan du ger den ett litet byte. Om matsmältningen verkar fungera som den ska, öka matserveringarna. Nu är ormen förmodligen mycket matglad eftersom den vill återställa sig efter vilan. Särskilt honor som man har tänkt para ska man inte vara snåla mot när det gäller matningen – de behöver ordentlig med näring för att komma i form.

Svensk lag rörande vintervila

För mer information om reptilers lagliga rätt till vintervila, om det är naturligt för dem, besök Jordbruksverket.