Ömsning av skinn

Hur man sköter majsormar

Ormar nöter mycket på sitt skinn eftersom de slingrar sig fram, och de ömsar skinn många gånger under livet för att ersätta det gamla nötta skinnet. Skinnömsningen gör också att ormen blir av med ett skinn som börjar bli lite trångt. Innan ömsningen bildas ett nytt skinn under det gamla, så ormen är aldrig utan skinn.

ömsat skinn

Hur ofta ömsar majsormar skinn?

En vuxen majsorm i bra skick som hålls på en jämn kost brukar ömsa skinn vare tredje till fjärde månad.

Hur vet jag att majsormen är på väg att ömsa skinn?

När majsormens skinn förlorar sin lyster och ögonen blir grå/blå innebär det att ömsningen är nära förestående. Du kan räkna med att ormen blir mer passiv och tillbakadragen, och gärna gömmer sig i några dagar. Sedan återgår den till sin normala färg och först därefter startar ömsningen. Det kan ta flera dagar mellan att färgen har kommit tillbaka och ormen börjar kränga av sig sitt skinn.

Hur ska jag ta hand om min majsorm?

Majsormen kan drabbas av problem under ömsningen om miljön den lever i är för torr, så när du börjar se tecken på att ömsning är nära förestående bör du säkerställa att luftfuktigheten är hög. Ställ gärna in en lite större vattenskål (som ormen enkelt att ta sig i och ur) och spreja regelbundet med vatten i terriariet.

En särskild vätska ligger mellan det yttre (gamla) skinnet och det inre (nya) skinnet, vilket hjälper ormen att få av det yttre skinnet utan att skada det inre. Du bör undvika att röra vid ormen under den här perioden, eftersom hantering kan göra att vätskan rinner ut, vilket gör det svårare för ormen att ömsa skinn utan problem.

En majsorm i bra kondition som hålls i en bra miljö brukar vanligen lyckas kränga av sig hela eller nästan hela sitt skinn intakt, snarare än att det trasas sönder i många bitar. Efter ömsningen, inspektera för att se om några rester att skinnet sitter kvar. Spreja i så fall mer vatten i terriariet för att hjälpa ormen. Det kan också bli nödvändigt att VARMSAMT skrapa med nageln för att få bort kvarvarande skinnrester. Tveka inte att kontakta en veterinär eller erfaren ormskötare för att få hjälp och råd om din orm har kvar skinnrester efter ömsningen.