Hälsa och sjukdomar

Hur man sköter majsormar

På denna sida kan du läsa om vanliga hälsoproblem som drabbar majsormar.

majsorm vit albino

Majsormar kan ha många olika färger och mönster. Detta är naturligt och indikerar inte sjukdom.

Kvalster

Ett av de vanligaste hälsoproblemen hos majsormar i fångenskap är kvalster.

Om du upptäcker små svarta djur som rör sig på ormen kan det vara kvalster. Områden som är särskilt utsatta är ögon, näshålor och kloak, men kvalster kan också dyka upp under fjällen.

Kontakta veterinär för att få en säker diagnos och ett kvalsterdödande medel på recept. Kvalster bör behandlas omedelbart och hängivet. De kan vara svåra att bli av med, förökar sig extremt snabbt och sprider sig lätt mellan olika terrarier. Om du upptäcker kvalster på en reptil bör alla reptiler i rummet behandlas samtidigt, oavsett om de visar symptom eller ej. En rejäl storstädning av allt kan också vara på plats för att rensa ut kvalster.

Obs! Hoppstjärtar är inte samma sak som kvalster. Hoppstjärtar är små vitaktiga djur som gillar fukt och gärna håller till kring vattenskålen i terrariet. Så vitt vi vet är hoppstjärtar helt ofarliga för majsormar, så utsätt inte din orm för att tuff kvalsterdödande behandling helt i onödan genom att missta hoppstjärtar för kvalster.

Ögoninfektion

Om ögat ser grumligt ut och/eller sväller ut kan det bero på en ögoninfektion. Ögoninfektion kan drabba ena eller båda ögonen. Drag gör majsormen mer trolig att utveckla en ögoninfektion, men det krävs en patogen också – till exempel bakterier. Kontakta en veterinär för att få en diagnos och få veta om ormen behöver antibiotika, virusdödande medel eller något annat.

Obs! Ögonen på en majsorm ändrar utseende när ormen gör sig redo att ömsa skinn. De blir grå/blå (samtidigt som skinnet på ormen förlorar sin lyster). Detta är helt som det ska vara och är inte ett tecken på ögoninfektion.

Munröta

Om din orm tillbringar mycket tid med munnen öppen kan detta bero på munröta. En närmare inspektion av munnen visar vanligen tecken på sårigheter och inflammation.

En orm med misstänkt munröta ska tas till veterinären, för det är inte helt ovanligt att ormar dör av detta hälsoproblem.

Förstoppning

Majsormar kan drabbas av förstoppning. Om majsormen verkar ha slutat bajsa, bada den i ljummet vatten. Förstoppning kan bero på att det är för kallt i terriariet så att ormen inte kan smälta sin mat ordentligt.

majsorm frisk

En frisk majsorm

Förkylningssymptom och lunginflammation

De första symptomen på förkylning hos majsormen är vanligen nysningar. Om du upptäcker att ormen nyser, kontrollera temperaturen i terrariet. En för låg allmän temperatur, eller drag, ökar risken för att ormen ska utveckla förkylningssymptom. Har man tur och upptäcker problemet i tid kan det räcka med att öka temperaturen, och samtidigt kontrollera att allt är som det ska med ormens badbalja. Håll sedan tummarna och hoppas på att ormens immunförsvar tar hand om resten. Håll ordentlig uppsikt på ormen så att du snabbt kan upptäcka om den inte blir bättre och kontakta veterinären för rådgivning.

Om förkylningen inte ger med sig kommer nästa symptom att vara slem och dregel som rinner ur näshålor och mun. Då ska ormen tas till veterinären, för troligen har en bakterieinfektion tillstött. En vanlig behandlingsmetod är antibiotikan Enrofloxacin. Om ormen inte behandlas tillstöter vanligen lunginflammation och sedan död. Vid lunginflammation kan undersidan av munnen (hakan) bli som en blåsa.

Problem med skinnömsningen

Om inte luftfuktigheten är tillräckligt hög i terrariet kan ormen få problem med skinnömsningen. Om den inte heller har någon lämplig badplats ökar risken ännu mer. Det samma gäller om du har hanterat ormen under ömsningsperioden och råkat få vätskan mellan det gamla och nya skinnet att rinna ut. (Man bör undvika att hantera ormen strax innan och under ömsningen.)

Om du upptäcker att ormen inte har lyckats få av sig hela skinnet någorlunda intakt, ge den ett bad i ljummet vatten och öka luftfuktigheten i terrarier genom att spreja vatten.

Bitar av skinn som inte har lossnat efter badet kan du VARSAMT pilla bort. Gammalt skinn som sitter kvar efter ömsningen kan orsaka hälsoproblem för ormen.

Hungerstrejk

Om majsormen matvägrar kan det har många olika orsaker och det är bara vissa som är ett tecken på ohälsa. Det är helt normalt och ofarligt för majsormen att sluta äta under vintervilan. Hanar tar ofta en paus i ätandet under parningstiden och honor slutar ofta äta under äggläggningsperioden.

Exempel på hälsoproblem som kan få ormen att sluta äta är interna parasiter, munröta, eller allmän sjukdom. Stress kan också orsaka matvägran, till exempel om den inte har bra gömställen i terrariet, om den blir attackerad av andra ormar, eller om den blir hanterad för mycket eller på fel vis.

När man precis har köpt en orm och flyttat den till ett nytt hem är det vanligt att ormen matvägrar under en period på grund av flyttstressen. Detta gäller även om den har flyttat till ett objektivt sett bättre terrarium. Så länge den nya miljön är bra brukar det gå över av sig självt när ormen lugnar ned sig och finner sig till rätta i det nya hemmet.

Majsormar kan leva länge utan att äta, men även för dem finns det en gräns, och matvägran kan dessutom vara ett tecken på underliggande problem. Tveka därför inte att kontakta veterinären om det verkar som att ohälsa ligger bakom ormens matvägran eller du inte kommer till rätta med problemet med de vanliga åtgärderna.